Fakta om mjölkallergi

Mjölkfri.com
När man som mjölkallergiker får i sig mjölk reagerar kroppens immunsystem mot proteinerna (äggviteämnena) i mjölken. Reaktionen kan komma omedelbart efter man har fått i sig mjölkproteinet, men den kan även dröja i flera dagar beroende på vilka symptom man får. 
Vissa kan reagera på ytterst små mängder medan andra får symptom först när de varit utsatta för mjölk i flera dagar. De flesta mjölkallergiker växer ifrån sina besvär och kan börja äta mjölkprodukter i skolåldern. Men för en del fortsätter allergin och man får då fortsätta undvika mjölkprodukter.

Symptomen vid mjölkallergi kan delas i fyra större grupper:

  • Hud: eksem, hudrodnad, klåda, nässelutslag och svullnad.
  • Mage-tarm: diarré, förstoppning, kolik, kräkning, magont, blod i avföringen och svårt att ta upp näring.
  • Luftvägarna: astma, hosta och snuva. Det råder olika åsikter om mjölkallergi kan ge inflammation i mellanörat eller inte.
  • Allmänna besvär: allmän irritation, gråt, huvudvärk, håglöshet, oro, rastlöshet, slöhet och överaktivitet.

Försiktigt med soja

Soja används ibland som ersättning vid mjölkallergi, men mjölkallergiker kan utveckla allergi även mot soja, vilket är en baljväxt. Därför är det säkrast att även undvika att ge  sojaprodukter till små barn - prata gärna med din läkare om vad som är bäst för dig eller ditt barn.


Små barn och mjölk

För spädbarn och små barn är det extra viktigt att de får i sig alla näringsämnen de behöver för att kunna växa och utvecklas normalt. Därför kan små barn få olika mjölkersättningar utskrivna på recept av läkare.

 

Havre

Sedan mitten av 1990-talet finns havrebaserade drycker som man kan dricka och använda i matlagning. Flera av dem är berikade så att de innehåller samma mängd A- och D-vitaminer och kalcium som mjölk.

 


 

I min sons fall, så har jag kunnat ge soja produkter och det har inte varit ett problem. Det är jag glad för, då vi kan laga maten på samma produkter . Havredryckerna tycker jag är mer "vattniga".
Men barn som ska börja äta och dricka vet ju inget annat och tycker ju att allt detta är smaskens ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0