tips på mjölkfritt

Mjölkfria alternativ (bara några av många, men för att visa att det finns alternativ).

Det finns ett antal bra ersättnings produkter som kan användas. Nutramigen – köps på apoteket och innehåller allt ett barn behöver. Nutramigen luktar & smakar inte särskilt gott. Men för barnet är det så klart inte äckligt, detta blir ju deras ”mjölksmak”. Se till att få detta utskrivet på recept då du får 6 burkar för mindre än priset för en (om jag inte minns helt fel).

 • Sojasemp – Sojabaserad välling. 

 • Solhavre – Havredryck som kan användas även vid bakning och matlagning. 

 • Rice Dream – Finns med tillsatt kalcium. Fungerar perfekt i matlagning, bakning och till vanligt mjölkområde. Ex. till gröt, flingor m.m. 

 • Tofuline – En sojabaserad dryck som kan användas istället för mjölk. 

 • Karlshamns mejeri – Karlshamns mejerier har både flytande margarin och mjölkfritt 500g paket med margarin. 

 • Milda Couliness – Mjölkfritt flytande margarin/olja. Smakar precis som ”vanliga” milda men är mjölkfritt. Perfekt att steka i eller hälla på pastan.
Nu har jag mestadels bara tagit med favoriterna på bild här ovan (det finns så mycket mer)... som ni ser så finns det verkligen idag, alternativ till de som har komjölks allergi.

************************************************************************

Är man mycket känslig kan det vara bra att bara köpa pålägg som är färdigförpackat och inte köpa i delikatessdisken eftersom knivar och skärmasiner används även till produkter med mjölk.

***********************************************************************

Vissa varor kan ibland tillverkats i samma utrustning som de med mjölk, det är oftast därför det står (kan finnas spår av mjölk), Dessa kan faktiskt innehålla i regel sådana mängder mjölk att de utgör problem för den mjölkallergiske. Är du då väldigt känslig så Köp då INTE varan med texten: spår av mjölk. http://shop.goodstore.se/ Här kan du hitta t.ex. ljus choklad, som är mjölkfri 

************************************************************************

Halvfabrikat
Ta för vana att alltid läsa innehållsförteckningen på förpackningarna om det inte står MJÖLKFRITT.

 • Felix Krögarpytt, Kycklingpytt
 • Vissa Fiskpinnar – Där paneringen är mjölkfri.
 • Korv – Alla Lithells korvar är fria från mjölk, soja, gluten och ärtprotein. Många av scans korvar är också mjölkfria. Alla namnskyddade korvar är mjölkfria.
 • Felix Pommesfrittes / Krögarpotatis / Rösti är alla mjölkfria.
 • Mamma Scans Köttbullar & Icas köttbullar innehåller ej mjölk


Tillbehör: Tänk på att det finns kryddor, fonder, buljonger och mycket annat som innehåller mjölksocker, skummjölkspulver osv. Läs alltid innehålls förteckning (även på sådant som du inte tror det finns i).
Bröd: Större delen av bröd från affären är mjölkfria idag. Köp dock inte bröd som ej är innehållsdeklarerat (då det kan innehålla smör) färskt bakat bröd på bensinmackar eller i butik.

Fikabröd/kex och annat: Bästa sättet att försäkra sig om att fikabrödet är mjölkfritt är att baka det själv och ersätta mjölken med havremjölk, smöret med mjölkfria margaring.

"Köbe-Kakor" som är mjölkfria är Annas pepparkakor, Tom och Jerry kex, Mumin kex, Marie kex (från Göteborgskex). En del av ”Gilles” kakor är också mjölkfria. Felix frysta kanelbullar är mjölkfria, men de är dock de enda som är det, vad jag har hittat hitintills. Det finns även mjölkfria ”gräddbullar” (det står på dom om de är mjölkfria).

Glass: Det finns glass för barn & vuxna som har mjölkallergi. Tofuline - finns i flera olika smaker som vanilj, jordgubb och choklad. Tofuline har även mjölkfria glass strutar. Glassbilen (hemglass) har mjölkfria alternativ. GB-glass och andra . Så är det Pigelin och Igloo som fungerar (en liten varning för andra isglassar, de kan innehålla mjölk). Sorbeter kan innehålla mjölk, men absolut inte alla. DelMonte har goda sorbeter.

Godis: Det finns väldigt mycket godis som innehåller mjölkprotein. Några sorter som är mjölkfria och som M har fått är: Gelehallon,TuttiFrutti (Fazer) finns som både mjukt godis och klubbor, Ahlgrens Bilar, Tablettaskar som Zoo,PimPim & Fruxo.

Nästan all Chips innehåller skummjölk i kryddblandningen eller har spår av mjölk. OLW’s lättsaltade chips är den som det inte är spår av mjölk i.

Salta pinnar & Popcorn fungerar alldeles utmärkt och är mjölkfria.

Köp helst inte lösgodis! Även om just den sorten du tar är mjölkfri så kan skeden ha varit i någon annan bytta med godis innan du tog.

Kommentarer
Postat av: Petra

Tack för jättebra tips!

Har för någon vecka sen fått reda på att min yngsta är mjölkproteinallergiker, och det är ju en hel djungel det här! Så tusen tack för ett välskrivet och kanonbra inlägg! Det hjälpte mig mycket! Tack!

2011-12-20 @ 08:58:21
URL: http://superpetrah.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0