Gåstol farlig?

6 av 11 testade gåstolar farliga för små barn

PDF Skriv ut E-post
2009-05-12

Vanliga gåstolar kan vara farliga för ditt barn. Det visar en marknadskontroll som Konsumentverket beställt. Mer än hälften av de testade gåstolarna kan tippa över en trappkant och ge ditt barn svåra skador.

Gåstol

En gåstol som uppfyller säkerhetskraven ska fastna på det översta trappsteget och inte kunna störta nerför en trappa. I Konsumentverkets marknadskontroll klarar bara fem av elva testade stolar detta. Övriga sex kan tippa över och ge barn svåra skador. Inte minst är huvudet extra utsatt. Enligt den senaste statistiken från skaderegleringssystemet IDB skadas nästan 400 barn per år i olyckor med gåstolar.

I Kanada är gåstolar förbjudan men i Europa valde man för fyra år sedan att istället infördes en ny standard med tuffare säkerhetskrav för gåstolar. Trots det har inte antalet skador minskat.

Samma år gjorde Konsumentverket en marknadskontroll där bara en av 13 testade stolar klarade säkerhetskraven. Årets kontroll visar på en förbättring men resultatet är fortfarande oacceptabelt.

– Det går inte att se på en stol om den är säker eller inte. Så om ni låter ert barn använda en gåstol, försäkra er om att det inte finns någon risk för att barnet skadas, exempelvis genom att komma nära en trappa, säger Kerstin Csiffary, Konsumentverkets utredare som genomfört kontrollen.

Om näringslivet inte vidtar tillräckliga åtgärder självmant kommer Konsumentverket att tvinga fram förändringar. Det kan till exempel handla om säljförbud och återkallelse av de farliga gåstolarna.

Testet har utförts av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. De underkända stolarna är:
Mini Explore Baby Walker Basic (Barnens hus, Västra Frölunda), Chicco DJ (Mölndals Barn & Baby), BabySeat Gunge (Babyproffsen), BabySeat Standard (Babyproffsen), Ellos Disney (Ellos) och Graco Walker (Barnvagnscentralen) .

 

 

 

 

Reagerade när jag såg rubriken...

Jag har haft gåstol till Malte och kommer att ha det till nästa bebbe med...

OCH SÅ KLART har man väl inte ungen i närheten av en trappa utan uppsikt eller skydd!!!!!!???

(dock så verkar det ju enligt statisiken, vara några idioter som har haft det)

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0