Gravid vecka 24.

Vecka 24: 18 mar - 24 mar 2010

Vecka 24

Kroppen:

Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av.

Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet:

Vikt 700 gram. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt.

Ansiktet är i stort sett färdigbildat. Ögonen sitter på sin plats även om ögonlocken fortfarande är slutna. Öronen har också de funnit sin slutliga placering och sitter nu där de kommer att sitta vid förlossninen.

Håret på huvudet fortsätter att växa och ögonfransar bildas. De flesta dragen ser nu ut som de kommer att göra när din bebis föds.

 

Eftersom den blir allt rundare så finns det allt mindre plats i livmodern att göra kullerbyttor och piruetter.

Bebisen övar sin andning genom att andas in upp till en liter fostervatten per dag i de mognande lungorna.

Hörseln är väl utvecklad. Barnet känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne.Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Åh, de börjar närma sig. Vi måste ses snart & dricka te. Kram

2010-03-18 @ 20:37:00
Postat av: anouk - Gravid

Du vet att din länk inte funkar när du skriver kommentarer? du har en punkt innan "scollection" - Den ska inte vara där;)Oj oj nu går det undan. hihi Spännande.Jag var iväg med kitte igår, sen kom lotta och visade världens sorgligaste film. haha

2010-03-19 @ 07:40:32
URL: http://anouk.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0