Mjölkfri Middags meny - V.4

Panbiff med lök, sås och potatis
Tillagning
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda sojamjölk med ströbröd och låt svälla 5-10 minuter.
2. Blanda ner färsen, riven lök, ägg, muskotnöt, salt och peppar. Forma pannbiffar och stek i lite mjölkfritt margarin, ett par minuter på varje sida tills de fått fin färg (så här långt kan man förbereda dagen innan om man har ont om tid). Efterstek biffarna i ugn, ca 5-10 minuter tills de är genomstekta.
3. Skala och skiva löken och bryn i mjölkfritt margarin stekpanna eller kastrull. Pudra över mjölet, tillsätt vatten och oxbuljongtärning. Låt såsen koka ihop en stund och smaka av med salt och peppar.
4. Servera med nykokt potatis,riven morrot och (egen inlagd) saltgurka.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kyckling (godast med små saftiga fileér) med paprika, oliver, rostade sesamfrön och herticovertes.
(fetaost - om du har en liten form där du kan lägga lite av kycklingen, utan fetaost)
Tillagning
1. Ugn 200 grader. Skär paprikan i större bitar. Smörj ugnssäker form med olivolja. Lägg i paprikan och kycklingfiléerna, krydda med salt och chilipeppar. Ringla över lite olivolja.
2. Strö över basilika, oregano, sesamfrön och (Smula över fetaosten) häll över sojagrädden.
3. Gratinera i ca 40 minuter. Strö över oliverna. Garnera eventuellt med färsk basilika.
st  kycklingfilé(er)
2 st  paprika, röda
6 dl  vita bönor, stora, kokta
1 msk  olivolja
salt
chilipeppar
1 tsk  basilika, torkad
1 tsk  oregano, torkad
200 gram  fetaost lätt
2 dl  matlagningsgrädde mjölkfri
2 dl  oliver
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Marinerad biff i wok
Tillagning
1. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål (sweet chili, svartpeppar, vitlök, salt,soja, lite maizena.ca 1 msk). Lägg i köttet. Detta kan du förbereda dagen innan, men minst 30min innan tillagning.
2. Hetta upp en wok eller stor stekpanna. Lyft upp köttet ur marinaden och stek köttet i lite olja 2-3 minuter. Rör hela tiden. Lägg i morotsstrimlor, paprika, majs, chmpinjoner, broccoli. Fräs ca 2 minuter. Tillsätt sockerärter, purjolök, lite av marinaden och buljong. Stek ytterligare ett par minuter.
3. Servera med kokt ris.
Grönsakerna, kan man ta vad som finns hemma. Tänk bara på de olika tillagningstiderna, hårdast grönsak ska ner i pannan först.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ärtsoppa
Tillagning
Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort blötläggningsvattnet innan tillagningen.
1. Koka upp ärtor, nytt vatten och salt. Skär bort svålen och lägg i fläsket och låt koka med tills att det är mört. Tag upp fläsket innan ärtorna har kokat klart. Ta bort skummet som bildas på ytan. Koka ärtorna tills de är mjuka, ca 1 timme.
2. Skala och hacka löken. Lägg lök och ingefära i soppan. Tillsätt kryddor och buljong. Späd med mer vatten om det behövs.
3. Tärna fläsket och blanda ner I soppan.
Servera med senap och ett gott bröd.
500 gram  gula ärtor, torkade
300 gram  fläsklägg, rimmat, eller bogfläsk
1,5 l  vatten
2 st  gul lök(ar)
1 tsk  timjan
1 tsk  mejram
salt
1 dl  purjolök(ar), skivad
2 st  grönsaksbuljongtärning(ar)
1 skiva(or)  ingefära, färsk
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Panerad fisk med kall sås och potatis (Henrik- röd pölse)
Fisk - hokifile
1,5 dl  ströbröd
1 dl  vetemjöl
2 st  ägg
potat


Måndag:   Panbiff med löksky

Blandfärs
lök
ägg
muskotnöt
salt
peppar
sojamjölk


Sås/sky
mjöl
vatten
oxbuljongtärning
salt och peppar


1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda sojamjölk med ströbröd och låt svälla 5-10 minuter.

2. Blanda ner färsen, riven lök, ägg, muskotnöt, salt och peppar. Forma pannbiffar och stek i lite mjölkfritt margarin, ett par minuter på varje sida tills de fått fin färg (så här långt kan man förbereda dagen innan om man har ont om tid). Efterstek biffarna i ugn, ca 5-10 minuter tills de är genomstekta. 

3. Skala och skiva löken och bryn i mjölkfritt margarin stekpanna eller kastrull. Pudra över mjölet, tillsätt vatten och oxbuljongtärning. Låt såsen koka ihop en stund och smaka av med salt och peppar. 

4. Servera med nykokt potatis,riven morrot och (egen inlagd) saltgurka. 




Tisdag: Panerad fisk med kall sås och potatis (Henrik- röd pölse)


Fisk - hokifile
1,5 dl  ströbröd (Lockarp).
1 dl  vetemjöl
2 st  ägg
potatis


Sås
soyghurt
italiensk salladskrydda
salt
vitlökspeppar eller citronpeppar


Dela fiskfilén i portionsbitar och vänd dem först i vetemjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd, som man har kryddat med salt och peppar.
Bryn smöret i pannan och lägg i fisken. Stek på mellanvärme i ca 3-  4 minuter på varje sida. Vänd fisken när paneringen fått vacker färg på ena sidan.


Enkel soygurt eller gräddfilssås
Blanda alla ingredienser. Låt stå kallt 20 minuter.





Onsdag: Kyckling (godast med små saftiga fileér)
med paprika, oliver, rostade sesamfrön och herticovertes.

(fetaost - om du har en liten form där du kan lägga lite av kycklingen, utan fetaost)



kycklingfilé(er)
paprika, röda
olivolja
salt
chilipeppar
basilika, torkad
oregano, torkad
mjölkfri matlagningsgrädde
oliver
(fetaost lätt)


1. Ugn 200 grader. Skär paprikan i större bitar. Smörj ugnssäker form med olivolja. Lägg i paprikan och kycklingfiléerna, krydda med salt och chilipeppar. Ringla över lite olivolja.

2. Strö över basilika, oregano, sesamfrön och (Smula över fetaosten) häll över sojagrädden.

3. Gratinera i ca 40 minuter. Strö över oliverna. Garnera eventuellt med färsk basilika.




Torsdag: Ärtsoppa

500 gram  gula ärtor, torkade
300 gram  fläsklägg, rimmat, eller bogfläsk
1,5 l  vatten
2 st  gul lök(ar)
1 tsk  timjan
1 tsk  mejram
salt
2 st  grönsaksbuljongtärning(ar)
1 skiva(or)  ingefära, färsk



Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort blötläggningsvattnet innan tillagningen.

1. Koka upp ärtor, nytt vatten och salt. Skär bort svålen och lägg i fläsket och låt koka med tills att det är mört. Tag upp fläsket innan ärtorna har kokat klart. Ta bort skummet som bildas på ytan. Koka ärtorna tills de är mjuka, ca 1 timme.

2. Skala och hacka löken. Lägg lök och ingefära i soppan. Tillsätt kryddor och buljong. Späd med mer vatten om det behövs.

3. Tärna fläsket och blanda ner I soppan.   Servera med senap och ett gott bröd.






Fredag: Marinerad biff i wok

Utskuren biff
Broccoli
Morot
Paprika
Majs
Sockerärtor
Purjolök

MARINAD:
Sweet chili
svartpeppar
vitlök
salt
soja
lite maizena.ca 1 msk



1. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål (sweet chili, svartpeppar, vitlök, salt,soja, lite maizena.ca 1 msk). Lägg i köttet. Detta kan du förbereda dagen innan, men minst 30min innan tillagning.

2. Hetta upp en wok eller stor stekpanna. Lyft upp köttet ur marinaden och stek köttet i lite olja 2-3 minuter. Rör hela tiden. Lägg i morotsstrimlor, paprika, majs, chmpinjoner, broccoli. Fräs ca 2 minuter. Tillsätt sockerärter, purjolök, lite av marinaden och buljong. Stek ytterligare ett par minuter. 

3. Servera med kokt ris.

Grönsakerna, kan man ta vad som finns hemma. Tänk bara på de olika tillagningstiderna, hårdast grönsak ska ner i pannan först.



Lördag: Helstekt fläskfilé med rosépepparsås.


Fläskfile
lite grillkrydda
vitlökspeppar
salt
soyamjölk eller matlagningsgrädde
rosépeppar
worcestersås
soja
salt
nypa vitpeppar


Sätt ugnen på 200 grader. Putsa filén och rulla den sedan i kryddorna (du kan välja andra kryddor och färska kryddor).
Stek i mjölkfritt margarin, så att den får fin färg runt om.
Lägg i en ugnsfast form och sätt i ugnen i ca 20 minuter. Ha ev. lite vatten i botten av formen. Låt köttet vila i lite folie några minuter innan du skivar upp det.

Servera med hemmagjorda klyftpotatis och sallad




Söndag: ev.Rester ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0